Västra Strömonumentet - Thulehögen

Adress: Västra Strö, 241 92 Eslöv Visa karta

Adress: Västra Strö, 241 92 Eslöv

Fem kilometer nordväst om Eslöv, mellan Trollenäs och Trolleholm ligger Västra Strö. Vid vägen, 300 meter väster om Västra Strö kyrka, finns Västra Strömonumentet - Thulehögen.

Västra Strömonumentet består av fem resta stenar (bautastenar) och två runstenar. De står på en åkerholme cirka 300 meter sydväst om Västra Strö kyrka. En av runstenarna har en ristad ansiktsmask samt en otydlig ristning som uttytts som ett människopar. Att hugga in masker i stenarna har tolkats som ett sätt att skrämma bort onda andar. Texten på denna sten lyder: "Fader lät hugga denna sten efter Björn, som ägde skepp med honom". På den större av runstenarna läses texten: "Fader lät hugga dess runor efter sin broder Asser, som fann döden nordpå i viking". Ristningarnas stil daterar monumentet till 900-talet e Kr.
Det finns flera sägner knutna till denna hög. En går ut på att Thord Thott, som 1085 blev den förste av ätten Thott som övergick till kristendomen, ligger begravd här.
En annan historia berättar att hustrun till Anders Stigsen på Näs, Karen Rosensparre, sedan 600 år sitter inspärrad i högen därför att hon kidnappats av trollen.

Show more
 
 
 
Copyright © 2017 MittSkåne Turism, All rights reserved | design Unik Grafik